Bildrulle

Publicerad 2013-02-03 21:19:30 i Allmänt,

För att inte riskera att Tolstoj faller i glömska inleder jag med ett citat ur Anna K: "Varje samhällsmedlem är kallad att uträtta det som han är bäst lämpad för." Eftersom jag håller med gamle ryssen i detta avseende ägnar jag förhållandevis mycket tid åt ord. Jag är lämpad att hålla på med ord. Dessutom finner jag det roande. När det gäller vår personliga vokabular har de flesta av oss har ord som vi tycker extra mycket om att använda. Själv har jag ett lager av ord som jag håller mycket kära, men som jag tyvärr sällan använder, helt enkelt eftersom jag inte har så stort behov av dem i mitt vardagliga liv. Denna, inte särskilt meningsfulla, text ämnar jag viga dessa ord.
     Naturligtvis finns det många olika anledningar till att man kan tycka om ord. De som jag presenterar här har jag valt ut för att de är så oerhört praktiska och rejäla. Som husmanskost, fast med ord. Som långkokt kalops. Som bruna bönor eller ärtsoppa. Som potatispalt med fläsk. Håll till godo.
 
Linas lista över rejäla svenska ord, dock utan inbördes rangordning.
 
Fotriktiga skor. Ja, vad kan det finnas för anledning att köpa något annat än dylika, för vem vill ha ont i fötterna? Fast vem i hela världen går in i en skoaffär om ber om hjälp med att hitta ett par fotriktiga skor? Alltså riktigt töntigt och ändå alldeles självklart.
Bilburen ungdom. Behövs ingen förklaring. Vi ser dem framför oss. Inte de riktigt kriminella, men busarna. Småligisterna. De som bara kör runt, runt eftersom de inte har något annat att göra. På nätterna gärna. Sladdar. Gör svarta streck på vägarna. Vi förfasar oss. Och kommer osökt att tänka på nästa, närbesläktade ord:
Bil-drulle. (Alltså inte att förväxla med bild-rulle, som i och för sig nästan skulle platsa i listan.) Till skillnad från bilburen ungdom handlar detta om själva körsättet och är åldersneutralt. Vi hötter med näven och tänker: Bildrulle!
Tandhygieniskt tuggummi. Lika självklart, men tråkigt, som fotriktiga skor. Det finns väl nästan ingen människa i Sverige idag som köper tuggummi med en massa socker och färgämnen, som Hubba Bubba till exempel. Nej, i nästan varenda byxficka, jackficka eller handväska finns en påse tandhygieniskt tuggummi. Alla är vi töntar, men en del smusslar och tuggar i hemlighet.
Klädvårdsrulle. Nåja, bara ordet klädvård i sig är ju tillräckligt. Men det blir en extra touch där på slutet. Äger du en klädvårdsrulle? Det gör du säker. Den är mycket användbar för att rulla bort ludd och hundhår från dina svarta byxor. Men hur ofta uttalar du ordet?
     Här känner jag att det är läge för ett tips. Jag tänker mig att det finns ett ganska enkelt sätt att utröna huruvida ett speciellt ord skulle platsa i just denna husmanskostordlista. Och det är att tänka sig en tonårspojke använda ordet. Försök se framför dig en specifik kille i tonåren som finns någonstans i din bekantskapskrets. Kanske du rent av har en cool son. I annat fall duger nästan vem som helst, om han inte är en äkta originell person. Om bara tanken på att höra honom yttra ordet får dig att småle, vet du att det hamnat rätt. "Var är klädvårdsrullen?"
                                                                             
 
Husmorssemester. Även här är ju egentligen glosan husmor tillräcklig. I modernt tal pratar vi om kvinnans många roller, och hur moderna vi än vill vara är det många av oss som har en ansenlig mängd uppgifter i hemmet och rätt mycket att styra upp och hålla koll på, som mor och maka. Vi vill vara jämställda, men tyvärr, långnäsa, husmödrar är precis vad vi är. Den termen täcker in precis allt. Och då kommer vi till det bästa: nämligen att vi absolut gjort oss förtjänta av husmorssemester.
     Märk väl! Hurmorssemester känns mjukt och vänligt. Jag känner dock att jag måste nämna ett annat ord, bara så att ingen kommer på idén att föra in det på min sköna lista. Om husmorssemester är ungefär som massage, fast med kläderna på, så är husmodersgymnastik lika tilltalande som ett gynbesök.
     Det finns alltså en annan lista också, med ord som får mig att rysa av obehag. Den listan kommer en annan dag. Jag vill bara säga, att om vi fortfarande levt i pappersåldern och du läst detta på ett papper och inte på en skärm, då skulle jag skrivit: se omstående sida.
 
Guds frid.
    
 
 

Kommentarer

Postat av: Anna

Publicerad 2013-02-04 21:19:54

Kan du inte samla rejäla svenska ord i en volym som man kan ha liggandes på sitt nattduksbord. Det vore alldeles förträffligt. :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela