Skjut som skjut

Publicerad 2013-02-06 15:00:00 i Allmänt,

"Åh, ni fantastiska män som vet hur man angör en brygga."
     Jo, det där gäller kanske i Stockholm där de har skärgården runt hörnet, eller möjligtvis ute på Ulvön i Höga Kusten. Men här, i Norrbottens inland? Nej, det finns inte många bryggor att angöra. Och att lyckas styra in plastmotorbåten i vassen mellan stenarna så frun och ungarna kan kliva i land utan att få lervatten över stövelskaften må väl männen kunna göra utan att hyllas för det.
     Jag hade en kollega en gång som sa att hon aldrig berömde sin man för något som gällde hem och familj, eftersom hon ansåg det nedvärderande att inte förvänta sig att han skulle kunna sköta allt galant. Och hon erkände utan omsvep att hon ringde upp och skällde ut honom om han lämnade smulor på kökbordet efter frukosten. Även om jag inte höll med henne om mycket annat, så tycker jag hon är rätt ute med det här. Nej, inte med smulorna. I så fall skulle jag vara tvungen att ringa upp mig själv varenda morgon och även om jag höll samtalet kort skulle det störa mitt morgonschema som är nog tajt som det är. Men absolut, i dagens Sverige ska vi inte hålla på och berömma män som kan städa köket, bada barnen eller hänga tvätt. Det är absolut nedvärderande.
     Om du har den goda smaken att läsa min blogg regelbundet har du kanske läst det inlägg där jag nämner husmorssemester. Och om vi nu uppvärderar våra män från att ha varit familjeförsörjare till att nu vara mer jämställda i hemmet kan vi införa termen husfar, och om man sköter sin uppgift som husfar har man rätt till husfarssemester. Det är dock här det kan bli språkliga problem, vilket det blev för min kära vännina och hennes man. Han hade skött sina uppgifter väl och vid flera tillfällen lagat utsökta middagar endast iklädd kalsonger. Hm, jo han är en något yngre man, kan väl behöva tilläggas ifall du skulle känna att just din man iklädd kortkalsonger vid spisen inte är ett drömscenario. Men som den jaktfantast han är hade han nu ställt in sig på en hel helg i älgskogen. Från fredag eftermiddag till söndag kväll i jaktkojan med gubbarna. Det, min kära vän, är vad vi kan kalla en äkta husfarssemster här i trakterna. Du må tro att han hade laddat upp. Falukorv, fläsk, öl och chips var inhandlat. Kläderna och stövlarna hade han hämtat in från förrådet och när hans älskling kom hem från jobbet gick han runt i ett underställ med lätt ingrodd svettlukt och gjorde de sista förberedelserna inför helgen. Hon blev stående i hallen en bra stund med ytterkläderna på och påsen med bubbelvinet i handen. Mycket perplex. Alltmer upprörd. Han märkte inte hennes reaktion, vilket naturligtvis triggade hennes irritation. När det gäller jakt får vissa män tunnelseende, så han noterade endast att hon kommit hem. Det var allt.
     Så, vad var problemet?
     Jo, de hade diskuterat helgen. Ja, de var helt överens. Absolut, de såg båda fram emot det. Både husmodern och husfadern. Det var bara det där minimala språkliga missförståndet. 
     Han hade nämligen planerat en helg i älgskogen och hon en helg i älskogen.
     Åh, hoppsan. En enda bokstav fel och så helt totalt olika företeelser. Vem fick ge med sig? Det var ju trots allt bara ett missförstånd. Ingens fel. Det som kunnat urarta till ett gräl löstes smidigt. Som den moderna kvinna min väninna är klev hon ur spetstrosorna och drog på sig jaktstället. Jo, dessa fantastiska kvinnor som vet hur man fäller en älgtjur. Men i jämställdhetens namn ska hon inte beundras för det. Det vore nedvärderande. Klart kvinnor kan skjuta och stycka en älg. Nåja. De slängde in bössorna och ryggsäckarna i bilen båda två. Huruvida bubbelvinet blev nerpackat eller ställdes in i kylen till ett annat tillfälle förtäljer inte historien. Inte heller hur det hela sköttes diskret, med tanke på övriga i jaktlaget. Men att båda var nöjda med hur helgen tillbringats kan med bestämdhet slås fast.
    
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Malin

Publicerad 2013-02-06 16:33:53

Toppen :) Gissar att trots att du skriver om en väninna så har du nog en del egna erfarenheter inom området? ;) Och ... nu gav du min partner en idé för hur en romantisk helg kan tillbringas ... eller VAR rättare sagt ... eller, han fick vatten på sin kvarn kanske ... för nämner jag romantisk weekend eller resa, ja då föreslår han alltid, ALLTID, jaktkojjan ;)

Postat av: Charlotta Karlsson

Publicerad 2013-02-06 21:39:29

Personligen röstar jag för att män ska berömmas för sina insatser i hemmet. Och kvinnor likaså. I hemmet, i älgskogen, i älskogen... Uppvärderande. Ett sätt att göra saker trevligare.

Postat av: Åsa

Publicerad 2013-02-07 11:09:12

Underbart :) Jag ler stort över ditt inlägg. För det där med missförstånd gäller inte bara älskog och älgskog :)
Tur att man kan ändra sina planer och att båda kan göra det.

Tycker inte heller att man ska behöva berömma någon för minsta småsak som man gör i hemmet, men däremot så kan jag lysa upp av glädje för att som igår upptäcka att vi har tillbaka bilstereon i bilen. Jag som älskar att lyssna på musik när jag kör bil :)

Känner en härlig människa som har löst "problemet" med älgjakten som så, att så länge mannen är ute och jagar så har hon fria inköp till sig själv och hemmet :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela