dripp, dropp

Publicerad 2014-05-16 21:56:00 i Allmänt,

Så här är det: jag har inte varit särskilt produktiv på ett tag. Dagarna har gått åt till mycket annat än skrivande. Senaste åren har jag blivit mycket mer stresskänslig och jag klarar inte längre av att ha mer än ett par bollar i luften samtidigt. Det har tagit ett tag för mig att inse och också ett tag att acceptera. När man blir körd i en torktumlare är man lite ... omtumlad ... när man kravlar sig ur. Jag tror dessutom att jag krympte lite och har inte ännu återfått min ursprungliga form. Eller tror och tror, jag försökte medvetet förminska mig. När inte det hjälpte hängde jag undan mig själv i garderoben, men det hjälpte inte heller. En fleecekofta kommer aldrig att acceptera en sidenblus så jag ser till att undvika fleecekoftor. När jag nu ändå är inne på ämnet kan jag berätta att fleece och siden har vissa saker gemensamt. De värmer mot kyla, är elastiskt  och passar att användas till sportkläder. De tål inte hög värme och torktumling. Siden krymper i tumlaren medan fleecen fattar eld.
     Sedan finns det andra skillnader. Fleece är ofta gamla återvunna plastflaskor och eftersom det alstrar statisk elektricitet är det inte lämplig i säkerhetszoner med explosionsrisk - ja, ni vet väl vilka obehagliga stötar man kan få i kontakt med t.ex. en fleecekofta. Dessutom förorenar fleece miljön och främst haven, även om det kommer att ta några år innan vi ser den fulla effekten av utsläppen som fleece orsakar. Så även om fleece kan kännas mjukt och värmande så är det alltså en miljöfara som när man minst anar det ger dig en elektrisk stöt.
     Siden är ett material som är helt naturligt och äkta. Förutom att det har en förmåga att värma vid kyla så svalkar det vid värme. Det reflekterar ljus och har en enastående styrka trots att det är så tunt. Siden kan inte heller angripas av mögel och röta. Många tycker om sidenet för dess vackra fall och sköna känsla mot huden.
     Ja, i alla fall, åter till saken. Tänkte att jag behöver skriva lite opretentiöst. Bara låta kranen börja droppa lite. Vilket jag gör här. Dripp, dropp. Det är ingen hemlig blogg för utvalda människor, men ingen offentlig heller. Förhoppningen är väl ändå att säga saker här som jag inte kan eller vill säga på min öppna blogg. Och jag avslutar med att säga: upp till kamp mot fleecekoftan! Släng den i torktumlaren och på med högsta värmen!
Eller förresten, låt den gå omkring där och bli noppig. Den kan lika lite rå för att den är en miljöfarlig läskflaskrestprodukt som någon annan kan rå för att den är en Unik SidenBlus ...
 
 
    
 

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Malin

Publicerad 2014-05-16 22:20:17

USB! Du är fantastisk :))
Fleecekoftor är fula.

Svar: trodde väl du skulle tycka samma som jag ;-)
Lina Stoltz

Postat av: Karin

Publicerad 2014-05-16 22:36:58

:)

Postat av: Anna

Publicerad 2014-05-17 08:07:56

Hackade mig in på bloggen. Håller verkligen med. Fleece är miljöfarligt. Galet bra skrivet. Låt det droppa.

Postat av: Malin

Publicerad 2014-05-17 10:12:39

Och förresten så känner jag mig utvald :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela