Tjalalatjalalatjalala!!

Publicerad 2015-01-06 22:46:20 i Allmänt,

Jag har besökt apberget. Ja, varför inte. Det är nyttigt att gå utanför sin komfortzon, eller hur? Och om man bor några minuter från Coop Arena och ändå redan har ödslat bort betydande delar av sitt liv på hockeyläktare kan man väl ge även Luleå Hockey en chans. Trots nostalgikväll med upphängning av Skuggan Nilssons tröja och pampig musik à la Armageddon, röda mattor, tårögda fans och smöriga tal är jag inte imponerad. Eftersom det var ganska fullt när vi kom pressades vi in mitt bland värsta hejaklacken och trots det hamnade jag inte i rätt mood.
     Inte konstigt att de inte lyckats så jädrans bra. Laget alltså. Med tanke på supportrarnas insats. Det var inte särskilt spirituellt helt enkelt.
     Förra året stod jag på Västra stå i Skellefteå Kraft Arena och jisses om jag inte gick all in och skrålade med i alla låtar och ramsor för full hals. Ingen hade kunnat ana att jag var en förklädd icke-supporter som är ytterst tveksam till det sunda i denna dyrkan av vissa heliga sporter och idrottsmän. (Ja, varken politik eller religion kan uppbåda sådana känslor som en hockeymatch i en fullsatt arena, dit rättroende vallfärdar i tusental. Hyllningen av Skuggan tog sig rent andliga former: Skuggan vi tackar dig, Skuggan vi prisar dig, Skuggan vi sjunger ditt heliga... nja, det där sista var nog ett tillägg av mig själv. Men ni förstår vad jag menar.)
     SAIK har ju alltså så pass många supporterlåtar att de spelat in en cd, vilken vi är tursamma nog att ha i vår ägo. Men sammanfattningen av Luleås supportrars repertoar är som följer: "Luleååååå, Luleååååå, Luleåååå" följt av "Ge mig ett L, ge mig ett U" (en ramsa som är lika tjatig i skrift som i skanderande och som jag därför inte ids radda upp). När jag så äntligen fick upp förhoppningen om något mer retoriskt kraftfullt lyckades jag efter ett par upprepningar uttyda: "Nu tar vi de jävlarna", följt av "Hela hallen är ni klara?" Och nej, jag besvarade inte deras fråga med "Jajamensan fattas bara". Detta trots att Ronnie som stod på barnläktaren med Jasmin skickade mig ett uppmanande sms om att bete mig som en supporter för att inte åka på däng. Ja, den stackarn bär väl fortfarande på sviterna av tumultet under derbyt på 80-talet när svågern Magnus var lite för stor i truten.
     Luleås trumslagare skulle med fördel kunna åka på inspirationsresa till Nice och lära sig lite om feeling av knarkarna där som trummar på torget nätterna igenom och vars rytmer jag fortfarande, efter fem år kan frammana i mitt minne. Nu måste jag ju klargöra att jag inte befann mig på själva torget, tillsammans med narkomanerna, utan i en trevlig lägenhet i närheten. Eller som Mirjam sa senast ikväll när jag och flickorna skulle gå hem från matchen i förtid och var på väg att ta fel dörr ut och hamna innanför ett stängsel, uppsatt för att rökare skulle kunna gå ut och sedan komma in igen. "Mamma, du ser inte ut som en rökare". Nej, det var nog också anledningen till att de unga damer som agerade dörrvakter såg till att jag valde rätt dörr.
     Varken rock'n'roll eller hockeysupporter således. Jag trivs bäst här, vid mitt skrivbord, där det är lugnt och skönt och jag kan lukta på orden ...  
     Om det blir någon mer gång får det bli Skellefteå, om inte annat så för att slänga en blick upp i taket och kolla in tröja nr 23 STOLTZ.
    

Kommentarer

Postat av: Madde

Publicerad 2015-01-07 17:21:02

Nå, jag hejar ju på Luleå HF =) och så hejar jag så klart på Kalix UHC, nu när sonen spelar där. Lite mallig får man vara=).

Men - möter Skellefteå t.ex. HV71, så hejar jag på Skellefteå. Är jag i Skogshallen så hejar jag på Blå Maskinen...o.s.v. jag kan heja på flera lag=).

Jag såg matchen på Tv igår, men jag såg inte dig på ståläktaren, du får ta med dig en flagga nästa gång=).

Ha, det bra, sköt om dig. Kram!

Svar: jag brukar heja på de som ligger under :-D
Lina Stoltz

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela