An African City

Publicerad 2015-03-28 19:45:00 i Allmänt,

Eftersom jag inte är precis så intellektuell som jag skulle önska - och ibland låtsas - är jag ganska förtjust i serier. Allra helst ska de utspela sig i nutid eller på 60-talet. En hel del av dem är amerikanska. Mitt så kallade liv och Ensamma hemma.  Drömmarnas tid, Brothers and sisters, Sister och inte minst Girls, som jag lite till min egen förvåning blivit så förtjust i. De får gärna utspela sig i New York. (Jag utelämnar medvetet onämnbara bottennivåsåpor som jag slösade bort anseende delar av min ungdom på.) 
     Annars är ju britterna rätt bra på att producera serier. Enligt min teaterlärare (som jag näst intill dyrkar - yrkesmässigt -spelar de flesta brittiska skådisarna skjortan av de amerikanska dito.) Downton Abbey som jag plöjde under ett jullov. Karl för sin kilt och Huset Eliott. Coola Londonserien Livet kan börja från 90-talet. En bra serie är helt enkelt ett föredömligt sätt att förgylla vardagen, en helig stund en gång i veckan.
     Härom dagen rattade jag, som den intellektuvälling jag är, in P1 under en biltur och råkade höra några meningar om en teveserie som heter An African City. Ja, den är precis som den låter. En afrikansk serie i stil med Sex and the City - vilken jag för övrigt gärna kan leva utan. Igår avverkade jag tre korta avsnitt på raken i sängen vid läggdags. Fem unga snygga överklasskvinnor i Ghanas huvudstad Accra odlar sina karriärer samtidigt som de avverkar män i sökandet efter Mr Right. Jag kommer säkert att se fler avsnitt.
     Men ... nu ska jag göra en bekännelse. Jag har svårt för snuskigt rika människor, och det är en av anledningarna till att jag inte har något större intresse av Carrie Bradshaw och hennes New York-väninnor. Här är den verkliga bekännelsen: jag finner det mer provocerande med snuskigt rika människor i Afrika. Det är ologiskt och jag kan som tur är resonera med mig själv i frågan. Men min direkta spontana känsla är densamma. Accra-tjejernas luxuösa liv sticker lite mer i ögonen än New York-donnornas. Som om lägre BNP nödvändigtvis skulle göra människor mer altruistiska. Klasskillnaderna är naturligtvis enorma i såväl Ghana som USA.
     Men vad vill jag med detta säga? Tja, se gärna An African City. Klart sevärd. Finns på Youtube i korta avsnitt. Och så kan man ju tacka stjärnorna för att man själv inte är annat än ytterst medelmåttig medelklass i ett i-land ...
 
http://www.anafricancity.tv/ Bildresultat för an african city

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela