Svindel

Publicerad 2013-08-31 19:17:00 i Allmänt,

 
 
  Den nybakade kanelbullen som nyss kändes som en dröm av smör, socker och kanel och avnjöts tillsammans med en kopp hett Earl Grey blir plötsligt så osmakande att det vänder sig i magen på mig.
Jag har kommit till rubriken "Livsmedel" och tagit in informationen om att det finns mer än dubbelt så många överviktiga som undernärda människor i världen. På nästa rad finns siffrorna som anger hur många människor som svultit ihjäl idag. Jag tar en tugga av min bulle samtidigt som det slår om från   19 156 till 19 157, och det är inte siffror jag ser utan min näthinna gör sig bilder av utmärglade barn med tomma blickar. Medan jag pressar den degiga klumpen genom halsen ner i magen hinner det slå över till både 19 158 och 19 159.
     Siffrorna som visar vad fetman i USA hittills kostat i år tickar iväg så snabbt att jag endast hinner konstatera att det rör sig mot tre hundra miljoner dollar. Jag bläddrar ner på sidan. Världens tillgångar av olja och naturgas pumpas upp i sådan takt att jag inte ens försöker se på siffrorna eftersom de ändras i sådan hastighet att mina känsliga ögon inte kan fokusera utan att jag blir snurrig.
     Antalet aborter är ungefär en tredjedel av antalet födda barn. Varannan sekund dör ett barn någonstans. Innan jag har hunnit dricka upp mitt te har fem mammor dött vid förlossningen.
     Allra längst ner tickar utgifterna för knarket i världen och jag lyckas komma fram till att det är över två hundra sextiofem miljarder dollar och dessutom ökar med ungefär tio tusen dollar per sekund.
     Den enda siffra som rör sig åt rätt håll är antalet människor som inte har rent vatten. Glädjande nog får ungefär två personer i sekunder tillgång till dricksvatten de inte blir sjuka av. Senast jag kollade var det bara ungefär sjuhundrasjuttiomiljoner-femhundratusennittiosju kvar.
     Siffror och statistik. Jag önskar att det bara var det jag såg. Det gör jag inte. Jag ser människor. Såna som jag som bar hem tre matkassar i förrgår och ytterligare tre idag. Andra människor som lägger en sten i en gryta med kokande vatten för att barnen ska tro att det snart blir soppa.
    Att tänka på alla dessa miljarder människor ger mig lika mycket svindel som att tänka på rymden. Det tycks mig lika oändligt. De är för många. Det tar aldrig slut. Det är ogripbart, som att sträcka ner sina händer i havet och försöka fånga en enda droppe vatten. Det låter sig inte göras. Jag undviker att tänka på rymden. Det är lätt. Att låta bli att tänka på barnen som hungriga somnar in för natten medan de väntar på soppan som tar så länge att koka är svårare. Men det låter sig göras.
 
http://www.worldometers.info/se/
 
 

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela