Rotten

Publicerad 2014-08-19 22:19:21 i Allmänt,

"Something is rotten in the state of Denmark", säger Marcellus i Hamlet. Varför säger han inte bara "Denmark"? Jo, enligt tolkningar för att betona att det är hela systemet i sig, den politiska ledningen som är rutten. Samt för att betona sambandet mellan ledarens moral och det allmänna tillståndet.
 
Vid något tillfälle har jag sagt att jag nästa gång vill ha en chef som lyssnar på P1 då och då. Jag har ytterligare krav. Om personal ägnat tid med föräldrar och elever till att ta fram genomtänkta förslag på ordningsregler ställer jag som krav att chefen inte väljer att strunta i dessa förslag och istället kopiera en annan skolas regler. Om ordningsregler säger f.ö. skolverket att de "ska vara anpassade efter varje skolas unika behov. Reglerna ska tas fram tillsammans med personal samt företrädare för eleverna och ... deras vårdnadshavare." Nej, jag tycker inte det gills att någon chef läser upp ett färdigt förslag på plagierade regler och frågar elevrådet om de tycker att de låter bra. Och sen mailar ut dokumentet till personalen och frågar om någon vill yttra sig. Vilken jag så klart gör i sådana lägen eftersom jag fortfarande är en av dessa tråkmånsar som tycker att skolor ska följa i stort sett det som skolverket säger istället för att "hitta på eget". Så jag framför min syn på saken till chefen med förslag på hur man kunde göra istället, och då kan det hända att denne eventuellt inte uppskattar mitt engagemang. Dessutom är jag så rutten så jag skulle önska att elever och föräldrar fick veta att deras förslag inte användes. Att de regler som "min" klass skrev ner på vita tavlan och som jag fotograferade av och sedan renskrev och vidareförmedlade inte bedömdes relevanta. Tyvärr har jag nog ytterst, ytterst få av dessa som läsare av den här bloggen. Om det nu inte råkar vara så att mina inloggningsuppgifter är i omlopp på svarta marknaden. Så att skriva det här är egentligen inte mer värt än att skriva på vatten, men som är rätt allmänt vedertaget kan skrivande ha en viss terapeutisk funktion. Som typ skavsårsplåster när man gått i för små eller för billiga skor. Och nu har jag haft sommarlov löjligt länge, och det kan uppenbarligen bli rätt intressant att bara sätta sig vid tangentbordet och se vilka tankar som rinner ut genom fingrarna och in på skärmen. Ja, inte vet jag varför Shakespeare fick mig att skriva om ordningsregler.
 
Jag har själv inte lyssnat på P1 särskilt mycket i sommar, men kan tipsa om två sommarpratare. Sofia Helin som härstammar från Ökx och Po Tidholm som pratade om Norrland som koloni.
 
Ps. om någon skulle vilja ifrågasätta fakta i min text har jag två olika skolors daterade ordningsregler. För övrigt finns det nog de som tycker att det jag beskrivit är ett högst godtagbart arbetssätt. I så fall tycker vi bara olika, och tänk vilken tur att vi lever i en demokrati med generös yttrande- och åsiktsfrihet.

Kommentarer

Postat av: Malin

Publicerad 2014-08-19 23:48:40

Hi, hi, undrar vad priset på svarta marknaden är? Tur jag är en snuskigt rik jävel, så jag inte behöver gå runt och sälja lösenord :)

Svar: ja, undras ;-)
Lina Stoltz

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela