Skräp och skrot, eller Den sanna berättelsen om hur det kom sig att Lina började röka

Publicerad 2014-07-27 01:11:00 i Allmänt,

För tillfället har jag två problem, båda relaterade till den nära förestående flytten. Det ena är att jag tänkte mig att jag skulle börja packa lite. Det gick inget bra. Visste inte var jag skulle börja, men till sist bestämde jag mig för att packa ner Jasmins böcker. Jag sorterade bort en del böcker och lade resten i en låda. Som var för stor. Tog en annan låda. Som var för liten. Bestämde mig för att packa ner täcken istället. Packade ner två täcken. Lämnade ett som jag inte tror kommer till användning i lägenheten eftersom det är jättetjockt och varmt. Sedan hittade jag inga fler täcken. Vet inte vart de tagit vägen. Vad jag kommit fram till är i alla fall att det kommer att ta jättelänge att packa och att det kommer att krävas jättemånga kartonger. Det andra problemet är att en fördel jag såg med att flytta in i en lägenhet var att jag skulle få tillfälle att starta om. Med mindre skrot. Även om jag trivs i mitt hem, så är faktum att de senaste tjugo årens inredning har bestått av möbler vi fått gratis för att ingen annan ville ha eller behövde dem, och av billiga dussinmöbler från ett välkänt möbelvaruhus. Så jag sa till Ronnie att i lägenheten ska vi bara ha saker vi verkligen vill ha. Tji fick vi. Det kostar att köpa lägenhet. Det kostar att måla och tapetsera lägenhet. Det kostar att inte ha en regelrätt lön. Just nu har jag ingen lön alls. Återigen går jag runt i anhörigas uthus och söker fynd. Återigen står jag med en färgburk och pensel för att fräscha upp någon gammal second-hand-stol. Tanken att det skulle bli en fin och trivsam lägenhet med snygga tapeter och utvalt möblemang i enhetlig stil börjar blekna och en mer realistisk bild tonar fram. En bild med skrot och skräp. Något udda här. Något udda där. Något gratis här. Något billigt där. "Äh, det får duga till en början. Vi får köpa nytt sen ... Vi får tapetsera om sen ...". Jag ser det framför mig. Hur jag sitter vid mitt slitna köksbord med vaxduk på en vickig stol och tittar ut över parkeringen, i mitt kök med gula tapeter och bård. Det är höstgrått utanför fönstret och i hallen står fortfarande staplar med kartonger fulla av saker vi inte fått plats att packa upp på våra 82 kvadrat. De senaste veckorna har jag rört mig inom en radie på femtio meter. Lämnat på dagis och handlat på Ica. Iklädd mjukisbyxor. Och ... ! Jag röker en cigarett. Vädringsluckan står en aning på glänt och jag askar i en urdrucken kaffekopp. Jo, så blir det mest troligt. Nu när jag tänker lite närmare på det. Jag slutar nog skriva ungdomsböcker också. Börjar skriva vardagsrealistiska dikter i kvasimodernistisk stil och blir refuserad av alla förlag. Vilket elände! Och allt detta bara för att vi inte hade råd att köpa lite nya möbler.

Kommentarer

Postat av: Malin

Publicerad 2014-07-27 22:10:37

Ha, ha, haaa! Jo eftersom du är en god berättare så ser jag också den bilden framför mig, men även en annan: Lina in genom dörren efter en dags arbete, dvs föreläsningar, undervisning, intervjuer etc - iklädd en sober dräkt, därtill höga klackar och!!! en portfölj i handen ... In genom dörren i en lgh som doftar NYTT, med vackra tapeter i gammal stil på väggarna, blankputsade bord i valnöt, designbyggd enorm bokhylla översvämmad av böcker ... Lina svidar snabbt om till något bekvämare, lagar enkelt ihop en middag tack vare Linas matkasse hon fått hemlevererad till dörren tidigare under dagen ... Ronnie kommer hem med barnen och middagen blir låååång då alla har så mycket roligt att berätta om sina dagar på skola och jobb ... Barnen iväg på div aktiviteter, Ronnie finputsar det sista i lgh, Lina tar en löprunda i skogsdungen strax utanför och avslutar kvällen hamrandes på tangenterna, ivrigt skrivande på nästa succébok, och tar sedan en kopp thé i soffan tillsammans med sin man innan de säger godnatt ... Ja typ så. Eller ännu bättre :))

Svar: Ha, ha, lite för perfekt för min smak :-D
Lina Stoltz

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela