Dagens dikt

Publicerad 2014-06-12 12:02:00 i Allmänt,


Dagens dikt författades i morse till personalen på Överkalix friskola.

 

BLOMMOR ELLER EN ASK CHOKLAD

VAD KAN GÖRA PERSONALEN GLAD?

EN FLASKA VIN, EN LÅDA BÄRS?

ÄH, NI FÅR EN ENKEL VERS

MIRJAM HAR TRIVTS BRA HOS ER

VARJE DAG HON LÄRT SIG MER

ALLT VAR BRA OCH ALLA SNÄLLA

INGET FICK HENNE ATT GNÄLLA

KANSKE LITE MÅNGA KILLAR

SOM ATT SURRA GILLAR

FAST HENNES FLIT BLEV INTE STÖRD

HENNES RÖST BLEV ÄNDÅ HÖRD

MED LÄXORNA VAR DET SI OCH SÅ

DE GLÖMDES BORT DÅ OCH DÅ

  PÅ MATEN HAR HON INTE KLAGAT

DET MESTA VAR GOTT SOM ANNA LAGAT

TACK FÖR ATT MIRJAM TOGS EMOT

NÄR DEN ANDRA SKOLAN VAR SKROT

HON HADE GÄRNA STANNAT KVAR

MEN ISTÄLLET TILL STAN VI DRAR

INGA TÅRAR HÄR SKA FALLA

TREVLIG SOMMAR TILL ER ALLA!

 

Yahya mm

Publicerad 2014-06-10 20:55:14 i Allmänt,

Nu bestämmer jag mig att jag ska skriva något här. Inte för att jag har något att säga, utan för att jag måste. Jag springer och cyklar var och varannan dag för att jag fått en idé om att göra en triathlon. Hur kan jag då tro att jag kan skriva något seriöst om jag aldrig skrivtränar. Eller, aldrig och aldrig ... Men ändå.
     Ja, ja.
     Yahya Hassan fick följa med mig hem från biblioteket idag. Det var jobbigt att läsa när allt var i versaler. Och jag läste väldigt snabbt, så jag kanske missade en del. Men efter avslutad läsning känner jag att min moral vänder sig mot Yahya-fenomenet. Igår kriminellt belastad, med droger, rån, skadegörelse, biljakter et cetera. Idag hyllad författare. Eller om man ska tro de självbiografiska dikterna var det nog lite huller om buller med kriminalitet blandat med visiter i de fina salongerna. Det är inte okej för mig. Det är omoraliskt att kasta litterära priser (och prispengar)efter en kriminell tonåring, som dessutom är uppblåst och hormonstinn. Spela roll om han är modig eller begåvad. Även inom konsten finns gränser. Jag vill bara säga till honom: Skärp dig! Ta ansvar för dina handlingar och ditt liv. Men jag har i alla fall allmänbildat mig genom att ta med honom hem och tillbringa en stund i soffan med honom. Visat att jag hänger med. (Men det var kanske lite dumt att erkänna att jag inte är alltför imponerad. Men det är väl jag i ett nötskal: alltid käringen mot strömmen.)
     När jag ändå är inne på det intellektuella har jag idag kommit fram till att jag har ett krav på eventuella framtida chefer. Nämligen att de måste lyssna på P1. Inte ständigt och konstant, men då och då. De måste någon gång kunna berätta att de hört något intressant program på P1 om något typ viktigt, som hjärnforskning eller samhällsutveckling. Jag undrar om jag kan ställa en sådan fråga om jag någonsin kommer till en anställningsintervju. Eller om det minskar mina chanser att bli anställd.
    
    
 

Pukor och trumpeter!

Publicerad 2014-06-05 21:12:57 i Allmänt,

Åh, så alldeles underbart!
Vi firar med alkoholfritt så klart
Rosa bubblor med jordgubbssmak
och kork som flög upp i vårt tak
Jo, för idag fick jag ett brev
Spänt och ivrigt kuvertet jag rev
De har beslutat tilldela mig
 - är det inte toppen så säg -
arbetsstipendium i två år
Därför säger jag: gutår!
Att väljas ut som en av få
fast chanserna är ack så små!
Det var ett besked som heter duga
Jag måste tacka och niga och buga
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om vådan med tomatsås

Publicerad 2014-06-04 12:03:11 i Allmänt,

Bibloböcker är bra, förutom när de är utlånade och mest förutom när de är smutsiga. När det ser ut som att någon har suttit och petat sig i näsan samtidigt som de läst och råkat lämna något efter sig på boksidorna. Eller när någon förhöjt lässtunden genom att mumsa på, låt oss säga en chokladkaka, och blivit lite kladdig på fingrarna av den halvsmälta chokladen och gjort några omedvetna fingeravtryck i boken.
     Även om jag redan innan idag visste om vådan av att äta pasta med tomatsås så kan man nästan säga att det nu är bevisat att det inte är någon bra lunch. Vid lunchen måste jag ha något att göra. Ofta sitter jag vid datorn. Idag lade jag en bok framför mig på bordet. Jag kikade ner i kassen jag bar hem från biblioteket igår (jag skulle låna två Ottobretidningar men kom hem med en full påse) och hittade en tunn bok som skulle passa som lunchlektyr. Den var mycket bra och troligtvis relativt nyinkommen till biblioteket. Jag förstörde den! Ja, visst, genom att stänka tomatsås på en sida. Om jag själv lånade en bok och hittade rött kladd i den skulle jag tänka: blod! Usch, så vidrigt att lämna blodspår efter sig i en bok som tillhör det allmänna. Så jag försökte naturligtvis torka bort det. Då blev det en blöt fläck istället. Ni vet väl hur papper som blivit blött ser ut när det torkat? Buckligt. Och dessutom gick inte allt blod/tomatsås bort så det blev kvar en utkladdad rosaaktig fläck. Fy skäms, Lina. Skämmas är jag för övrigt bra på. Mitt samvete är mycket dåligt. Alltså mycket bra, menar jag. Inte nog med detta. Eftersom jag är köttätare fungerar min kropp inte helt bra när jag äter vegetariskt. Inom ett par timmar från det att jag intagit den vegetariska maten är jag irriterad. Ju längre tiden går, desto mer irriterad blir jag. Som om jag lika gärna kunde ha ätit luft. Jag försöker intala min kropp att den har fått mat, och alldeles tillräckligt dessutom med tanke på att jag har en liten kroppshydda och ett stillasittande arbete. Mitt blodsocker lyssnar inte på logiken. Inte heller låter den sig övertalas av den ekonomiska fördelen med att maten i princip var gratis. Spagettirester från gårdagens middag och tomatsåsrester från helgens pizzabak. Eller av det faktum att det är mycket nyttigare och miljövänligare med tomatsås än med konserverad varmkorv. Min kropp motarbetar mig å sitt yttersta.
     Rött signalerar fara och gör oss alerta. Tomatsåsen har varnat mig men jag har inte lyssnat. Fram tills nu. Tomatsåsen är bannlyst.

Triathlon

Publicerad 2014-06-03 20:57:54 i Allmänt,

 
Jag har en cykel, jag har springskor och jag har en baddräkt. Och jag har en idé: Boheden triathlon. Man börjar med att simma över träsket (ca 400 m), sedan springer man till Bränna (ca 4 km) och sist cyklar man runt sjön tillbaka till Boheden (ca 28 km). Det blir ganska precis som en motionstriathlon ska vara. Cyklingen blir lite längre, men med tanke på att de 8 sista kilometrarna nästan är helt nerför så kan det väl gå an. Det som oroar mig en aning är simningen. Dels för att jag är en ganska dålig simmare och dels för att jag är lite rädd för vad som kan finnas nere i djupet ... Men med en räddningseka vid min sida ska det kanske gå ...  Anmälan görs till mig och är inte bindande :-) Eventet går av stapeln någon gång i augusti tror jag (det kan hända att det blir i augusti 2015 ...). Så, då återstår frågan: who's with me?
 
 

Maskin

Publicerad 2014-06-02 22:43:00 i Allmänt,

En dator är en skrivmaskin. En skrivmaskin har många likheter med en symaskin. Inte bara liknar orden varandra. De är båda kopplade till kreativa verksamheter. Och dessutom blir resultatet sällan det väntade när man sätter sig ner för att skriva eller sy. I bästa fall blir det användbart trots det. Och om inte har man väl alltid lärt sig något. Ett par byxor är dock mer användbara än en blogginlägg. Men om det man har att göra är att skriva en pjäs är det dumt att istället sy ett par byxor. Fast byxor kan man ha på sig. Min pjäs är bara en övningsuppgift till en kurs jag går och kommer alltså inte att generera några pengar. Kan det då räknas som arbetstid? Byxorna jag har sytt kostar trehundrafemtio kronor att köpa, men bara runt en hundring att sy. Fast det tar mig minst en timme att sy dem, och då kanske den arbetstiden ska räknas in i kostnaden för byxorna och då blir de hemsydda dyrare än de köpta. En byxa, eller för all del en tröja, kostar en del pengar att tillverka, men om jag hade köpt en likadan hade det kostat ännu mer. Min pjäs kostar ingenting att skriva. Är den då mer lönsam än tröjan jag skulle kunna sy istället, eller är tröjan mer lönsam om man tar i beaktande de pengar jag sparar in jämfört med om jag hade köpt den. Men om jag syr riktigt många byxor och tröjor och räknar ut mellanskillnaden vad jag sparat in genom att sy istället för att köpa färdiga plagg, och så tar jag den mellanskillnaden och köper pjäsen av mig själv för de pengarna. Fast hur ska jag hinna skriva en pjäs om jag ska sy en massa kläder?
 
För övrigt händer inte mycket här på Boheden. Sommargrannen har kommit och är fortfarande lika dålig att avläsa mitt kroppsspråk. Eller så struntar han helt enkelt i mina asociala tendenser och tycker att jag är trevlig att prata med ... Jasmin har hoppat nerför trappan och skadat foten. Ronnie har sprutmålat insidan av altanen vit. Mirjam planerar sitt rum i lägenheten genom att inreda en skokartong. Jag har drabbats av en mycket stark känsla av att hela min garderob måste förnyas och fyllas på och har just nu problem med att välja vilken klänning jag ska beställa från King Louie. För övrigt har jag och Moïse pratat en ganska lång stund i telefonen utan att börja gräla det minsta lilla. Och just, ja. Katalogen för bokmässan har kommit och jag är med eftersom jag ska dit och vara med i ett samtal om "svikna barn och trasiga ungdomar".
 

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela