Maskin

Publicerad 2014-06-02 22:43:00 i Allmänt,

En dator är en skrivmaskin. En skrivmaskin har många likheter med en symaskin. Inte bara liknar orden varandra. De är båda kopplade till kreativa verksamheter. Och dessutom blir resultatet sällan det väntade när man sätter sig ner för att skriva eller sy. I bästa fall blir det användbart trots det. Och om inte har man väl alltid lärt sig något. Ett par byxor är dock mer användbara än en blogginlägg. Men om det man har att göra är att skriva en pjäs är det dumt att istället sy ett par byxor. Fast byxor kan man ha på sig. Min pjäs är bara en övningsuppgift till en kurs jag går och kommer alltså inte att generera några pengar. Kan det då räknas som arbetstid? Byxorna jag har sytt kostar trehundrafemtio kronor att köpa, men bara runt en hundring att sy. Fast det tar mig minst en timme att sy dem, och då kanske den arbetstiden ska räknas in i kostnaden för byxorna och då blir de hemsydda dyrare än de köpta. En byxa, eller för all del en tröja, kostar en del pengar att tillverka, men om jag hade köpt en likadan hade det kostat ännu mer. Min pjäs kostar ingenting att skriva. Är den då mer lönsam än tröjan jag skulle kunna sy istället, eller är tröjan mer lönsam om man tar i beaktande de pengar jag sparar in jämfört med om jag hade köpt den. Men om jag syr riktigt många byxor och tröjor och räknar ut mellanskillnaden vad jag sparat in genom att sy istället för att köpa färdiga plagg, och så tar jag den mellanskillnaden och köper pjäsen av mig själv för de pengarna. Fast hur ska jag hinna skriva en pjäs om jag ska sy en massa kläder?
 
För övrigt händer inte mycket här på Boheden. Sommargrannen har kommit och är fortfarande lika dålig att avläsa mitt kroppsspråk. Eller så struntar han helt enkelt i mina asociala tendenser och tycker att jag är trevlig att prata med ... Jasmin har hoppat nerför trappan och skadat foten. Ronnie har sprutmålat insidan av altanen vit. Mirjam planerar sitt rum i lägenheten genom att inreda en skokartong. Jag har drabbats av en mycket stark känsla av att hela min garderob måste förnyas och fyllas på och har just nu problem med att välja vilken klänning jag ska beställa från King Louie. För övrigt har jag och Moïse pratat en ganska lång stund i telefonen utan att börja gräla det minsta lilla. Och just, ja. Katalogen för bokmässan har kommit och jag är med eftersom jag ska dit och vara med i ett samtal om "svikna barn och trasiga ungdomar".
 

Kommentarer

Postat av: Anna

Publicerad 2014-06-03 22:21:44

Din ekonomiska utbildning kommer ju väl till pass i ditt nuvarande liv. Du är verkligen klurig.

Nä, ni har verkligen ett stillsamt liv på Boheden.

:)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela