shop 'til you drop!

Publicerad 2014-05-19 22:08:56 i Allmänt,

Shop 'til you drop blir i mitt fall enormt billigt eftersom jag får svimningskänslor bara av att tänka på shopping. Att vara inne i en affär framkallar kramp över bröstet. Idag har jag gått förbi en jeansaffär och sneglat in. Jag har också gått in i många skoaffärer och provat skor med flickorna. Jag har en sak att säga: Jag Vill Inte! Jag vill för resten av all framtid slippa göra något som helst kläd- eller skoinköp, vare sig till mig själv eller någon annan. Problemen är många:
Jag vet inte vad jag gillar och vill ha.
När jag vet vad jag vill ha finns det inte eftersom alla affärer har typ samma kläder.
Jag vill inte köpa billiga kläder.
Jag vill inte köpa dyra kläder.
Jag vill inte köpa något jag inte behöver.
Jag har ingen begåvning när det gäller att shoppa vilket betyder att mina inköp inte passar ihop med varandra.
Jag blir fysiskt svag av att vara inne i stora affärer.
Jag vill inte göra av med mina pengar eftersom jag redan oroar mig för min pension.
Jag vet inte vad jag passar i.
Jag fryser nästan jämt, men är inte så road av att bara köpa tjocktröjor.
 
Att tänka på mängden varor som finns till försäljning i alla världens butiker är nästan lika läskigt som att tänka på rymden. Det är lika oändligt. Varifrån kommer de? Vem har tillverkat dem? Vilka ämnen och gifter består de av? Vem har behov av alla dessa grejer? Och slutligen: vad händer med allt som ingen köper? Fast det vet man väl. Det skickas till tredje världen. Slår ut deras egna ekonomier och bygger elektroniksopberg.
 
Vi har idag köpt strumpbyxor, en badtrosa och en bikini. Inte ens en liten tub fotkräm som jag behövde lyckades jag köpa till mig själv. Att handla till någon annan är trots allt ett litet snäpp enklare. Vi köpte två par strumpbyxor. Vet inte om Jasmin behövde två par. Ett tunnare par och ett tjockare. Ifall sommaren blir kall i år igen. Hon har redan en ny baddräkt och nu fick hon en badtrosa. Ifall sommaren blir varm. Det känns onödigt, men de hade nyckelpigor och volang på.
 
Själv skulle jag behöva jeans. Ett par icke-begagnade, icke-urtvättade. Lagom i storlek skulle också vara bra. I förra veckan provade jag ett par byxor. Filippa K. Ettusen sexhundra kronor. Jepp. Allt som är dyrt passar jag i. Konstigt nog. Därför ser jag på prislappen först. Onödigt att börja gilla något man inte har råd med. Fast det glömde jag den här gången. Jag har inte råd med ettusen sexhundra just nu.
 
Skor och jackor sedan! Jag vet inte hur många praktiska skor och jackor jag köpt under åren. Massor. Promenadskor och parkasar! Sandaler i fotriktig modell. Regnjackor och softshelljackor. Praktiskt är Fult. Praktiska väskor är också fula. Jag har en mycket praktisk liten ryggsäck med många fickor som jag fått av min man. Men det är Inte en Handväska. Och inte ens en trendig fjällräven. Men nu ska jag skaffa portfölj. Det har Malin bestämt.
 
Nej, hädanefter ska vi följa den strategi som hittills visat sig fungera bäst. Lina säger till Ronnie vad som ska köpas och han sköter, eventuellt tillsammans med barnen, själva inhandlandet. Nå, när det gäller barnens behov i alla fall. Mina inköp vågar jag ännu inte delegera. Det har visat sig att jag och mina fötter är betydligt mindre än Ronnie uppfattar dem. Men jag ska inte klaga. Sist jag blev ombedd att köpa en skjorta till Ronnie köpte jag en som både var ful och för stor. Inte avsiktligt naturligtvis. Det bara blev så, eftersom jag har betyget F i shoppande.
 
Och jag vet! Man kan handla på Internet. Jag har provat. Det är varken roligare eller enklare än att göra det live.
På onsdag drar jag till Stockholm. Jag kommer Inte att shoppa där. Lika lite som jag shoppade när jag var i London. Eller i Moskva. Nej, minst ångest får jag av att shoppa i Överkalix. Det är så lätt! Hittar man ett enda par jeans som passar eller ett enda par skor (så länge skoaffären fanns kvar vill säga) så köper man det. Jätteenkelt. Förutom om det är Filippa K för 1 600 kr. Ja, eller så köper man det i alla fall ...
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Malin

Publicerad 2014-05-20 12:02:52

Ja, en brun portfölj, i läder/skinn. Jag ska googla och maila dig en bild :)

Postat av: Malin

Publicerad 2014-05-20 12:18:38

Googlade precis. De var ... dyra.
Föreslår Myrorna el liknande nu när du drar till storstan. Det är ju superinne med second hand och utbudet torde vara enormt där nere. Lycka till!

Svar: Ja, varför är det så dyrt att vara snygg? ;-)
Lina Stoltz

Postat av: Karin

Publicerad 2014-05-20 14:33:16

Det där med kläder kopplat till universum förstår jag precis. Brukar själv tänka så ibland, särskilt när jag ser kläder och skor som jag inte kan fatta att någon människa vill ha på sig. Var hamnar allt? Jag har ju som du vet inte shoppat kläder på typ ett år. Och jag tror inte att jag ser värre ut för det, eller bättre. :)


Svar: Lika snygg som vanligt :)
Lina Stoltz

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela