Resumé

Publicerad 2015-04-13 22:35:19 i Allmänt,

Funderar lite över att NSD gav mig ett helt uppslag idag. Naturligtvis trevligt. Men vet inte hur det ska tolkas att de två fotona av mig upptog mer plats än texterna. Kan bero på att jag är SKITSNYGG eller på att det är billigare att slänga in bilder än att betala en skribent. För övrigt var det lite väl många faktafel i artikeln, men det kan ju lika gärna bero på att jag uttryckte mig oklart under den telefonintervju som låg till grund för texten. Hade varit trevligt att träffa journalisten i fråga, men jag råkade befinna mig på viktigt uppdrag i Överkalix förra veckan, så det fick blir luren istället.
Och så recensionerna då. Först ska jag så klart tacka och buga för att jag över huvud taget blir recenserad. Sedan ska jag komma med invändningarna. NEJ, jag kommer aldrig att börja skriva "tvärtom" för att undvika klichéer. I verkliga livet är det tusen gånger vanligare att en ordningsam tjej faller för en strulig kille än tvärtom. Om jag hade kastat om rollerna hade det bara blivit töntigt uppenbart att jag gjort just det i någon sorts politiskt korrekt anda. För övrigt kan jag redan nu säga att de manus jag jobbar på nu innehåller liknande "klichéer". En annan fråga är huruvida karaktärerna i sig är klichéer. Kanske de är men inget som någon recensent hittills påstått. Dessutom är det inte så stora klasskillnader eftersom bådas mammor är sjuksköterskor. Eller är det pappornas yrke som avgör klasstillhörighet? För övrigt är Jakobs pappa egen företagare inom skogsbranschen.  Nej, det sägs inte rakt ut i boken, men kanske recensenterna borde ifrågasätta sina egna fördomar... Och jag har förresten inget emot att man nämner Roy Andersson och Shakespeare i texter om mina böcker.
Efter att ha inlett måndagen på den trevliga Hertsöskolan och i vanlig ordning träffat på några av alla Överkalixättlingar som dräller runt här i stan, gick jag och köpte jeans av kusin Dennis. Inte min kusin, utan barnens kusin. Som parentes kan jag dock informera om att jag såg min egen kusin Kjell utanför garaget när jag åkte till jobbet imorse. Tanken slog mig att vi skulle kunna hälsa på dem eftersom han bor på samma område som vi. Kanske, kanske inte. Mest troligt inte. I en annan parentes kan jag nämna att min piffiga faster Märta och hennes Per var med när jag fick tornedals-stipendiet eftersom Per sitter i styrelsen för STR-T och det var ju trevligt. Det får mig osökt att tänka på en annan släkting jag träffade där, nämligen Rebecka Digervall från The Magnettes  - som gör en superhärlig version av låten Ei se kannatte - och som visade sig vara dotterdotter till pappas bästa kusin AnnMarie. Och eftersom vi är tornedalingar räknas det som ganska nära släkt. Tack faster Märta för den informationen. En ytterligare parentes är att jag fick någon slags förpliktigande känsla av att lära mig meänkieli när jag nu officiellt räknas som tillhörande den tornedalska kulturen och det var säkert det som var baktanken också.
Backa, backa, backa tillbaka till jeansen. Ett par Tiger of Sweden blev det. Mycket dyra. Mer än en dags jobb som lärarvikarie. Nä, nu tänker vi inte mer på det!
Efter jeansköpet hade jag ett möte på Kulturakuten eftersom jag ska få hyra in mig i en del av ett rum där. Det var alltså där samtalet om min svåger ägde rum. Efter att ha burit namnet Stoltz i drygt tio år har jag lärt mig att höra på tonfallet när någon känner till Roland och vill fråga om honom. Det är nog ett utslag av min HSP.
Vidare därifrån till kiropraktorn. Har besvärande låsningar och stelheter lite här och där i min lekamen. Det knakade och brakade något alldeles förfärligt. Och det betalade jag också pengar för. Så klart. Summa summarum, en dag med mer utkomster än ingifter. 
 
Ps. Har identifierat en ny karaktär i Truman show. Hon är överallt. En tjej med dreadlocks och rosa jacka som röker och kör sin permobil i en rasande fart. Ds.

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela