Mörkrets hjärta 2

Publicerad 2016-07-21 22:52:14 i Allmänt,

Nu är det så här att du innan du fortsätter läsa den här texten så måste du gå till sökrutan och skriva in ordet "klädvårdsrulle", så kommer du att hitta ett inlägg från långt tillbaka som handlar om mina favoritord.
 
Såja, har du läst? Okej, då kan du gå vidare här.
 
Det är ju rackarns förargligt när man avslöjar sig själv med en fördom, men samtidigt upplivande när världen visar sig vara annorlunda än man hade föreställningar om. Eftersom du nyss läst den andra bloggen vet du att jag bland annat tog upp fenomenet klädvårdsrulle.
     Vid ett tillfälle provade jag ett par byxor på den eminenta butiken Engströms i Överkalix. Det var närmare bestämt ett par svarta byxor. När jag hade dem på mig konstaterade jag att de var i ett sådant material att de lätt drog till sig lite ludd och sådant och ägaren konstaterade å sin sida att nej, det var nog inga byxor för mig eftersom hon inte kunde tänka sig att jag är typen som regelbundet och vid behov rollar mina byxor. (Inte så att jag ser ut som någon slashas, men om man har handlat i samma butik i trettio års tid så är man lite hej och du med personalen och de vet liksom vem man är.)
     Självklart äger jag klädvårdsrullar eftersom de ibland är nödvändiga, si så där tre gånger per år.
     Men det var ju det där med fördomarna. Det uppdagades nämligen härom dagen att en person i familjen - bland underkläder, jeans, t-shirts, tandborse, deodorant och annat som behövs när man reser bort - även packar ner en klädvårdsrulle. Ska vi leka gissningslek eller ska jag säga det rakt ut? Nej, det är inte min man. Det är ingen av döttrarna. Det är vår extra-son, alltså en artonåring av manligt kön. En av de som jag med självklarhet påstod vara den grupp av individer som stod längst ifrån fenomenet i fråga. Inte bara äger han en egen klädvårdsrulle, den är dessutom nästan slut. Han har använt fem meter klädvårdsrulle.
     Rätt åt dig, Lina!
     Eller vänta nu ... Kan vi kanske rota lite i kultur och historia och finna någon förklaring? Finns det inte ....? Är det inte ...? Är han inte ...? Ja, men: sapeurerna! Där har vi det. Puh, jag andas ut och världen som nyss var i gungning stillar sig sakta och solen går fortfarande upp i öster.
     I Kongo finns ju de extrema modefixerade sapeurerna - vilka förtjänar ett eget blogginlägg - och med bestämdhet kan jag säga att Papa Wemba nämndes när jag och tonåringen satt på altanen och småpratade för bara några kvällar sedan. (Krävs här ett förtydligande att vår extrason är kongoles?) Om jag inte var så försiktig med att framstå som fördomsfull skulle jag kunna påstå att kongoleser i allmänhet är lite fåfänga. Välstruket, väldoftande, välansat om man ska känna sig presentabel. Jag påstår alltså inte att det är så, jag bara säger att det eventuellt skulle kunna finnas ett korn av sanning i att kongoleser är modemedvetna.
     Det jag påstår är däremot att det finns ett samband mellan de extravaganta sapeurerna och en viss ung mans klädvårdsrulle.
     Och varför i hela friden heter det här inlägget Mörkrets hjärta? Är det ett misstag? Nej, bevars det är bara för att testa om mina texter gör något som helst intryck på dig som läsare. För två månader sedan skrev jag om Joseph Conrad och hans bok Mörkrets hjärta som utspelar sig längs Kongofloden. Och om det nu  inte varit för belgarnas kolonisering och allt som följde på det, inklusive självständigheten och inbördeskrigen, så hade nog aldrig sapeurkulturen uppstått och min extrason hade inte varit innehavare av en ytterst ocool klädvårdsprodukt.
    
      
    

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela