Shop til you drop

Publicerad 2016-06-23 21:56:48 i Allmänt,

Så visade det sig att jag är en ännu uslare människa än jag hittills misstänkt.
     Jag tillhör de kvinnor som inte tycker om att shoppa. Att dra runt i olika butiker kan både göra mig på dåligt humör och ge mig tryck över bröstet. Det beror främst på tre saker: pengar, miljö och utbud. Jag har stora problem med den överkonsumtion vi ägnar oss åt, jag är ekonomisk på gränsen till snål och jag har svårt att besluta mig i diverse olika frågor. Utöver detta är jag medelmåttigt fåfäng och kan av den anledningen inte strunta i shoppandet.
     Uselheten handlar nu om att jag bevisligen är förtjust i shopping. Så länge det är billigt och begagnat. Jag hade inte alls planerat att köpa nya sneakers, men så såg jag till mitt stora förtret att min ena stortå nött hål på ovansidan av mina alldeles nya - ungefär 1,5 år gamla - sneakers. Jag gick in på en enda skoaffär, såg till min outsägliga lycka att det fanns ett par Ecco i min storlek till halva priset. Det var ju inte mycket att fundera på, utan snabbt var det skoproblemet löst. Även mina ganska nya - ungefär 2 år gamla - jeans har jag nött hål i (på sådana ställen som är svåra att laga på ett snyggt sätt). Efter några besök i diverse second hand-affärer fann jag idag ett par snyggt sommarljusa Denim birds i rätt storlek och modell. Jag hade då ingen aning om att det var märkesjeans, utan var helt nöjd med inköpet i alla fall.
     För 560 kr är jag alltså idag ett stycke lyckligare än jag var innan, och samtidigt ett litet stycke olyckligare på grund av den något smärtsamma insikten om min materialistiska ådra.
 
 
Ps. Nu har det varit alldeles för mycket ytlighet på den här bloggen, så nästa gång blir det politik. Ds
 
 
 

Dagens outfit 3

Publicerad 2016-06-17 21:14:00 i Allmänt,

 
 
Hur klär man sig till avslutningsfirande en kall och regnig junidag? Ja, varför inte ryskt? Kavajen är inköpt i ett helt vanligt köpcentrum i Petrozavodsk (föreställ dig H&M fast ryskt) och sjalen i antingen Petrozavodsk eller Moskva - mitt minne sviker mig en aning. Men hör och lyd - ingen kvinnas garderob är komplett utan en äkta rysk sjal! Märk väl - äkta - ingen härmapig bomullskopia. Helst ska den ligga runt axlarna så det vackra mönstret syns, men det händer att jag vanärar den genom att knöla ihop den runt halsen på det här sättet också. Spetströja och byxa faller under regel nummer ett, alltså rea - mycket rea. För övrigt var Mirjams betyg också ganska ryska - fri tolkning på det.
 

Cirkus

Publicerad 2016-06-07 22:14:36 i Allmänt,

Jag har jobbat på cirkus. Eller om vi nu ska vara petnoga så skulle man kanske kunna kalla det prao.
   När jag gick på mellanstadiet hade jag en kompis som kunde sånt där. Hon var bara ett år äldre än jag, men visste ändå det mesta om det mesta. Som hur man skaffar jobb på cirkus.
   Hon sa att vi måste vara på plats jättetidigt på morgonen när alla cirkusvagnarna kom. Vi steg upp vid fyratiden och cyklade genom ett soligt och daggfuktigt sovande samhälle. Tålmodigt satt vi, några ivriga mellanstadieflickor, och spanade och väntade.
   Till sist skymtade vi konvojen med lastbilar som en efter en rullade in på idrottsplatsen.
   Jag undrar hur det gick till och hur vi fick modet att gå fram och på engelska fråga om vi fick hjälpa till att sköta djuren. Det var i alla fall inte jag som gick längst fram i ledet. Men jobb fick vi. Vi fick mocka och bära vatten. Trots vår ålder och våra späda kroppar var vi goda arbetare, vana hästtjejer som vi var. Mitt minne är alltför selektivt, men jag kommer ihåg att några coola tonårspojkar som tillhörde cirkusfolket skrattade när jag missförstod vad de menade på engelska, och jag skämdes för en stund.
   Vi fick vara i stallen och akta oss för spottande lamor och borsta de vackra cirkushästarna. Och jag minns att det var något problem när de skulle resa det enorma tältet, kanske var det rentav någon som fick en enorm tältpinne i huvudet.
   Om det varit idag skulle vi ha haft de coolaste och bästa insta-bilderna och facebook-inläggen. Backstage cirkus. Men det var en annan tid, och idag söker inte en vanlig flicka jobb på turnerande cirkusar. Vad skulle jag själv säga om min 12-åring meddelade att hon hade för avsikt att i ottan bege sig ner till Coop-parkeringen där cirkusvagnarna precis rullat in? Jag är tämligen övertygad om att jag skulle vara en riktig tråkmamma. Det kan vara farligt. Okända, utländska människor och främmande djur. Och förresten finns det säkert regler som förbjuder det. Ingen ansvarsfull förälder skulle tycka att det var en bra idé. Vad våra föräldrar tyckte vet jag inte. Jag antar att alla föräldrar var lite mindre ansvarstagande förr i tiden.
   Efter en lång arbetsdag fick vi vår lön, som om arbetet i sig inte varit lön nog - varsin fribiljett till föreställningen. Och att de silverskimrande hästarna glänste lite extra var vår förtjänst. Vad var det annat än barnarbete i dess bästa form?

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela