Cirkus

Publicerad 2016-06-07 22:14:36 i Allmänt,

Jag har jobbat på cirkus. Eller om vi nu ska vara petnoga så skulle man kanske kunna kalla det prao.
   När jag gick på mellanstadiet hade jag en kompis som kunde sånt där. Hon var bara ett år äldre än jag, men visste ändå det mesta om det mesta. Som hur man skaffar jobb på cirkus.
   Hon sa att vi måste vara på plats jättetidigt på morgonen när alla cirkusvagnarna kom. Vi steg upp vid fyratiden och cyklade genom ett soligt och daggfuktigt sovande samhälle. Tålmodigt satt vi, några ivriga mellanstadieflickor, och spanade och väntade.
   Till sist skymtade vi konvojen med lastbilar som en efter en rullade in på idrottsplatsen.
   Jag undrar hur det gick till och hur vi fick modet att gå fram och på engelska fråga om vi fick hjälpa till att sköta djuren. Det var i alla fall inte jag som gick längst fram i ledet. Men jobb fick vi. Vi fick mocka och bära vatten. Trots vår ålder och våra späda kroppar var vi goda arbetare, vana hästtjejer som vi var. Mitt minne är alltför selektivt, men jag kommer ihåg att några coola tonårspojkar som tillhörde cirkusfolket skrattade när jag missförstod vad de menade på engelska, och jag skämdes för en stund.
   Vi fick vara i stallen och akta oss för spottande lamor och borsta de vackra cirkushästarna. Och jag minns att det var något problem när de skulle resa det enorma tältet, kanske var det rentav någon som fick en enorm tältpinne i huvudet.
   Om det varit idag skulle vi ha haft de coolaste och bästa insta-bilderna och facebook-inläggen. Backstage cirkus. Men det var en annan tid, och idag söker inte en vanlig flicka jobb på turnerande cirkusar. Vad skulle jag själv säga om min 12-åring meddelade att hon hade för avsikt att i ottan bege sig ner till Coop-parkeringen där cirkusvagnarna precis rullat in? Jag är tämligen övertygad om att jag skulle vara en riktig tråkmamma. Det kan vara farligt. Okända, utländska människor och främmande djur. Och förresten finns det säkert regler som förbjuder det. Ingen ansvarsfull förälder skulle tycka att det var en bra idé. Vad våra föräldrar tyckte vet jag inte. Jag antar att alla föräldrar var lite mindre ansvarstagande förr i tiden.
   Efter en lång arbetsdag fick vi vår lön, som om arbetet i sig inte varit lön nog - varsin fribiljett till föreställningen. Och att de silverskimrande hästarna glänste lite extra var vår förtjänst. Vad var det annat än barnarbete i dess bästa form?

Kommentarer

Postat av: Malin

Publicerad 2016-06-07 22:56:49

Underbart. Jag älskar att läsa dina texter Lina. Själv jobbade jag på tivoli, minns jag rätt tjänade vi 30 kr i timmen. Dessa väl förtjänta pengar spenderades sedan på nattåg tor till Stockholm där vi ägnade 12 timmar åt att uppleva staden innan det var dags för hemfärd. Jag var visserligen 14 men ställer mig starkt tveksam till om jag skulle släppa iväg min dotter på liknande äventyr.

Svar: Tack, roligt att höra. 14 år och ensam till Sthlm var nog också mest sånt som hände "förr i tiden" ...
Lina Stoltz

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela