Dagens outfit 2

Publicerad 2016-05-29 23:12:43 i Allmänt,

Dra på trissor, alltså! Vem hade kunnat ana att mina gamla paltor var av intresse? Men inte är jag den som är den, och idag har jag varit på guldbröllopsfirande och vill gärna visa mina fina kalaskläder. Om jag hade räknat med sådan sommarvärme kanske jag hade packat en lite somrigare outfit, för säga vad man vill om äkta polyester - men svettvänligt är inte dess bästa egenskap. Däremot skrynkelfritt, och det är bra när det ska packas i väska. Dagen till ära är jag alltså second hand från topp till tå. Och även om second hand-butiker är lite som hjortronställen - man vill inte att någon annan ska hinna dit först och plocka guldet - så känner jag mig generös idag och kan meddela att dressen är inköpt på Krinolin och stövlarna på Röda korset. När det gäller shopping är jag ingen impulsköpare, men just second hand-prylar har en förmåga att bara råka följa med hem. Om någon skulle vilja ha tips när det gäller begagnat så är det enkelt.
1. Inga fläckar
2. Inga hål
3. Inte alltför skum lukt
(Och för er som missade mitt förra inlägg - inga underkläder!)
Min hälsning från modebranschen till dig: möt sommaren i något gammalt och bli som ny!
 
 
 
 
 
 

Dagens outfit

Publicerad 2016-05-26 10:15:23 i Allmänt,

Av en händelse hörde jag en gång en framgångsrik bloggares bästa tips. Du ska ha flera inlägg per dag, många foton och alltid lägga upp dagens outfit. Självklart prickar jag utan tvekan inte in ett enda av dessa. Men nu är jag taggad, alltså! Jag har förstått att en ansenlig mängd av alla bloggar handlar om kläder och just idag ska jag vara generös och bjuda på en lektion i Linas klädfilosofi.
Nja, kvaliteten på fotot är nu kanske inte i toppklass, men det är i alla fall dagens outfit. Nu undrar du så klart hur du ska göra för att hitta din personliga stil.
Mina fem gyllene stiltips är att allt du har på dig ska uppfylla något av följande krav:
 
 
 
1. Rea
2. Second hand
3. Hemsytt
4. Dyrt inköp i samråd med din personal shopper
5. Inköpt i Ryssland
 
Följ mina råd och jag garanterar hundra procent nöjd plånbok och garderob. Observera att de enda plagg som avviker från dessa råd är trosor, kalsonger och strumpor, för vilka jag starkt rekommenderar dig att ha dessa fem råd som anti-regler!
Plaggen på just denna bild uppfyller regel 1 (rock) och regel 4 (jeans). Blir du nyfiken på hur regel 2, 3 och 5 kan se ut? Håll ut, endera dagen är jag säker på att min lust att modeblogga kommer tillbaka. Till dess får du hålla till godo med att fundera över hur ryska trosor ser ut. Jag gissar att de kommer i två modeller: grå maxisize med lös resår och röd minisize med spets.
 
Pst, jag tar bara en liten oansenlig summa i provision för att hjälpa dig att komma i kontakt med mina personal shoppers eller avslöja mina bästa second hand-butiker ...
 
 
 
 

Gupp, gupp

Publicerad 2016-05-25 09:44:00 i Allmänt,

Härom natten drömde jag om en översvämning. Ja, det kan ha varit syndafloden som kom över oss. Det var i alla fall väldigt mycket vatten som sakta steg och rullade in över bergen. Att vi sökt skydd på en övervåning hjälpte föga eftersom hela huset sveptes med, ungefär som för Dorothy i Trollkarlen av Oz. Vi virvlade runt på vågorna medan jag mycket lugnt tog på mig själv och döttrarna flytvästar och såg till att vi alla satt på en luftmadrass. No fear!
   Vi seglade ut ur vårt gamla hus och guppade runt hand i hand tills vi hamnade i en riktig storstad med höghus och neonskyltar, där drömmen ebbade ut och tog slut.
   I drömtydningsvärlden finns det säkerligen några specifika sätt att tolka drömmar om översvämningar. Men eftersom jag inte var rädd för vattnet, trots att jag är en medioker simmare och blir sjösjuk på havet, så tar jag mig friheten till egen tolkning. 
   Hör: vattnet är livet, vilket ibland blir övermäktigt och svårt att kontrollera, men då är det ingen idé att försöka paddla eller styra, utan bara ta till de säkerhetsåtgärder man kan, hålla koll på sina barn och åka med dit det behagar bära. 
   Sådana kloka insikter bör rimligtvis leda till att jag slutar vakna i ottan med malande karriärmässiga våndor. Att drömmen förde mig till en storstad tyder på ett alternativ som kan synas oväntad, oönskad och osannolik. En vacker dag när jag förser mig med tevatten från LKBs kaffeautomat kanske Birger sträcker ut en hand och erbjuder mig en lärlingsplats som golvläggare, och jajamensan, då är jag redo att kliva ombord.
 

Utmärkt folk, kannibalerna, i sin egen miljö.

Publicerad 2016-05-19 22:53:46 i Allmänt,

Jag bestämde mig för att läsa två tråkiga böcker. Nu är det gjort. Jag började med Den gamle och havet. Den har legat och skavt sedan gymnasietiden; pockat på en ny chans. Om jag valde den själv eller om min lärare valde åt oss minns jag inte, men jag läste den som 17-åring. Och tyckte den var tråkig. Min dåvarande pojkvän hade läst den alldeles på eget bevåg och tyckte den var mycket bra. Det har förbryllat mig sedan dess och en dag så här tjugofem år senare fick den följa med hem från biblioteket. Det ska erkännas att jag inte sträckläste den. Snarare pliktläste jag den, ända till ungefär den sista tredjedelen. Och i slutet grät jag över den eländige Santiago.  
När det var avklarat tog jag itu med Mörkrets hjärta. Även det en omläsning. Första gången ingick den som engelsk kurslitteratur, men nu inhandlade jag en nyöversättning. Jag hade inte mer än läst den sista meningen innan jag kände mig nödgad att börja om. Ständigt med penna i hand för att stryka under och anteckna. Joseph Conrad är så dyster att jag nöjt konstaterar att även han måste vara decemberbarn (för att anknyta till min förra text). "... livet - denna mystiska inrättning med sin obevekliga logik i ett meningslöst syfte. Det mesta man kan hoppas av det är en smula kunskap om sig själv - som alltid kommer för sent, och ger en skörd av outplånliga samvetskval." Vid ett tillfälle blev jag så till mig av några formuleringar att jag var nära att rusa upp och göra en litterär dansimprovisation av ren glädje. Men jag besinnade mig. För er andra är sommaren räddad för mindre än en tvåhundring och cirka åtta hundra boksidor. Parallelläsning av Mörkrets hjärta och Kongo, en historia. Själv ska jag djupdyka i minnet efter fler tråkiga böcker att återuppväcka. Inför Sinuhe egyptiern känner jag mycket stark motvilja, så det kan nog vara en kandidat.
"kanske är all visdom, all sanning och all ärlig insikt sammanträngda i det enda ogripbara ögonblick i tiden där vi stiger över tröskeln till det osynliga?"
 

Varande

Publicerad 2016-05-10 16:28:06 i Allmänt,

Redan i moderlivet övervägde jag om varandet som sådant var något för mig. Inte bara en, utan flera gånger var jag på väg att ge upp redan innan jag ens var livsduglig. Men obeslutsamt blev jag kvar och växte till mig. Som en rent symboliskt handling valde jag att göra min entré i den medvetna världen på årets kortaste dag, eller om man så vill årets längsta natt. Ett midvinterbarn, en från början tveksam själ som danades av mörkret.
Varje morgon, vid varje uppvaknande, genomgår jag samma övervägande om den nya dagen är något att ta sig an. Plikter snarare än mening och livslust kan få mig att vika undan täcket och sätta fötterna på golvet. Jag försöker förlåta mig själv med att det finns sämre sätt att fly sin melankoli än genom sömn. 
Jag betraktar tillvaron och världen från en plats strax under horisonten. En del är mer lämpade än andra antar jag, för att göra det bästa av sitt besök här. Men en själ är en själ och en dag är en dag, varken mer eller mindre.
 
 

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela