Utmärkt folk, kannibalerna, i sin egen miljö.

Publicerad 2016-05-19 22:53:46 i Allmänt,

Jag bestämde mig för att läsa två tråkiga böcker. Nu är det gjort. Jag började med Den gamle och havet. Den har legat och skavt sedan gymnasietiden; pockat på en ny chans. Om jag valde den själv eller om min lärare valde åt oss minns jag inte, men jag läste den som 17-åring. Och tyckte den var tråkig. Min dåvarande pojkvän hade läst den alldeles på eget bevåg och tyckte den var mycket bra. Det har förbryllat mig sedan dess och en dag så här tjugofem år senare fick den följa med hem från biblioteket. Det ska erkännas att jag inte sträckläste den. Snarare pliktläste jag den, ända till ungefär den sista tredjedelen. Och i slutet grät jag över den eländige Santiago.  
När det var avklarat tog jag itu med Mörkrets hjärta. Även det en omläsning. Första gången ingick den som engelsk kurslitteratur, men nu inhandlade jag en nyöversättning. Jag hade inte mer än läst den sista meningen innan jag kände mig nödgad att börja om. Ständigt med penna i hand för att stryka under och anteckna. Joseph Conrad är så dyster att jag nöjt konstaterar att även han måste vara decemberbarn (för att anknyta till min förra text). "... livet - denna mystiska inrättning med sin obevekliga logik i ett meningslöst syfte. Det mesta man kan hoppas av det är en smula kunskap om sig själv - som alltid kommer för sent, och ger en skörd av outplånliga samvetskval." Vid ett tillfälle blev jag så till mig av några formuleringar att jag var nära att rusa upp och göra en litterär dansimprovisation av ren glädje. Men jag besinnade mig. För er andra är sommaren räddad för mindre än en tvåhundring och cirka åtta hundra boksidor. Parallelläsning av Mörkrets hjärta och Kongo, en historia. Själv ska jag djupdyka i minnet efter fler tråkiga böcker att återuppväcka. Inför Sinuhe egyptiern känner jag mycket stark motvilja, så det kan nog vara en kandidat.
"kanske är all visdom, all sanning och all ärlig insikt sammanträngda i det enda ogripbara ögonblick i tiden där vi stiger över tröskeln till det osynliga?"
 

Kommentarer

Postat av: Martina Lundgren

Publicerad 2016-05-20 08:37:23

Haha, nu blev även jag inspirerad att börja läsa tråkiga böcker.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lina Stoltz

Född 1974. Bor i Luleå. Har sedan debuten 1998 skrivit sju böcker, främst för barn och ungdom. Fick i november 2012 NLLs utvecklingsstipendium för konst och kultur, Rubus Arcticus. Fick samma år Överkalix kommuns kulturstipendium. Böcker: Quenas konung, Minna och Mirakelmannen, När inte ens lärarna vet, Kalevala berättad för alla åldrar, Vilma ska till dagis/Vilma lähtee taakikseen, Imorgon är allt som vanligt. Du föll och jag för dig

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela